CURRICULUM VITAE

Nume: Asociatia pentru o Europa Unita

Misiune: Principala misiune a ASOCIATIEI PENTRU O EUROPA UNITA este de a promova si sustine incluziunea sociala, de a garanta si proteja drepturile copiilor, familiilor cat si a comunitatii lor prin parteneriate credibile, trasparente si eficiente cu institutiile publice.

Locul si data infiintarii: Bacau, 2005

Adresa: 9 Mai 23 C, Bacau

Telefon: 0742412036

E-mail: asociatiaeuropaunita@gmail.com

Web: www.asociatiaeuropaunita.ro

Persoana de contact: Anghelina Irina, Presedinte Asociatia Pentru o Europa Unita

Experienta:

1. Proiecte, servicii si programe pentru copii si comunitate:

  •  ATELIERE DE DEZVOLTARE EMOTIONALA
  • A DOUA ETAPA A CAMPANIEI  “AJUTA-L SA CREASCA MARE!”
  • “RENASTEREA TRADITIILOR CULTURALE ROME, CALEA SPRE DEZVOLTAREA ARMONIOASA A COMUNITATII LOCALE”
  • ATELIERE DE DEZVOLTARE EMOTIONALA
  • “Intocmirea documentatiei necesare in vederea legalizarii zonelor de locuire a cetatenilor de etnie roma din comuna Valea Seaca , judetul Bacau”
  • ” Evaluarea situatiei romilor din municipiul Bacau”
  • Dezvoltarea personala prin treatru – “Lectia de teatru”

2.  Evenimente de traditie pentru copii/ proiecte cu caracter permanent

  •  CAMPANIA “UN ZAMBET PENTRU FIECARE!”- 2015
  • CAMPANIA   „COSUL DE PASTE”- 2015,2016
  • CAMPANIA “INVESTESTE IN PRIMA ZI DE SCOALA A UNUI COPIL- 2015
  • 2% CAMPANIA „AJUTA-L SA CREASCA MARE!”

3. Voluntariat pentru comunitate si fundraising:

  • CAMPANIA „CLUBUL VOLUNTARULUI ECOLOGIST”-2015
  • CAMPANIA “NU ARUNCA! DONEAZA!-2015
  • DONATII IN BUNURI SI BANI FAMILIILOR DEFAVORIZATE 

 

CAMPANIA „AJUTA-L SA CREASCA MARE!”- cu un gest mic un copil devine mare!

Campania  „Ajuta-l sa creasca mare!” se desfasoara in Judetul  Bacau, implicand tinerii cu     varste cuprinse intre 3-18 ani cu rezultate buna la scoala, copii pro veniti din familii defavorizate. Campania este adresata  in special copiilor care provin din familii monoparentale cu venituri mici, sau biparentale, aflate in risc socio-economic.

La nivelul Uniunii Europene, o persoana din patru este expusă riscului de sărăcie şi excluziune socială, România ocupând un loc fruntas cu 40,2 % din populaţie care se confruntă cu acest risc.

În Romania, lipsurile materiale reprezintă cel mai invocat motiv al abandonului școlar. Imposibilitatea de a plăti rechizitele copiilor, hainele și încălțămintea, lipsa hranei sunt factori care îi determina pe părinți să renunțe la școlarizarea copiilor săi.   

Obiectivele:

Scopul proiectului a fost prevenirea marginalizării/excluderii sociale şi a abandonului familial precum şi îmbunătăţirea calităţii vieţii . Principalele arii pe care le-am urmarit in cadrul acestei campanii au fost: copii sa nu abandoneze scoala, sa aiba rezultate bune, sa-si poata construi un viitor, cresterea accesului la educatie.

Beneficiarii:

Copiii cu varste cuprinse intre 3-18 ani, aflati in situatii de risc familial cu problem socio-economice, abandon familial, problem socio-economice cu rezultate bune la scoala.

Efectele campaniei:

Aceasta campanie contribuie la reducerea abandonului scolar in judetul Bacau si la dezvoltarea personala a zeci de copii ce provin din familii care fac parte din medii socio-economice defavorizate. De asemenea urmarim sa incurajam in primul rand copii cu rezultate bune la invatatura dar care din motive sociale nu au capacitatea de a-si procura cele necesare unei bune dezvoltari si a nu abandona sistemul de invatamant.Prin intermediul acestei campanii an reusit sa crestem gradul de constientizare al autoritatilor locale, sa mobilizam membrii comunitatii printr o implicare directa.

 

CAMPANIA Un zambet pentru fiecare! – 2015

Campania “Un zambet pentru fiecare” are menirea sa aduca bucurie, liniste si pace in inimile unor familii defavorizate, care datorita vicisitudinilor vietii sunt private de foarte multe lucruri.  Orice act de caritate, precum și voluntariatul, donațiile de timp, bani, bunuri sau alte gesturi de solidaritate contribuie la aducerea unui zambet pe chipul unor copii din familii defavorizate. Campania ” Un zambet pentru fiecare” este un eveniment cu traditie, care se desfasoara an de an, un eveniment pe care Asociatia pentru o Europa Unita il organizeaza anual cu prilejul sarbatorilor de iarna.

Grup tinta:

Campania se desfasoara an de an in perioada 05.11. – 24.12. si vizeaza copii cu varste cuprinse intre 3 si 14 ani, care nu il asteapta pe Mos Craciun in fiecare an. Dorind sa le aducem o bucurie vom organiza campanii de fundraising pentru a dispune de resursele financiare necesare achizitionarii cadourilor ( jucarii, dulciuri, rechizite).

Acesta campanie este o traditie ce o desfasuram si in acest an cu prilejul sarbatorilor de iarna.Campania are menirea de a aduce bucurie, liniste si un zambet pentru copii mai putin avantajati si la care Mos Craciun nu ajunge in fiecare an datorita situatiilor precare a familiilor acestora.

Locul desfasurarii proiectului:

Astfel ca in acest an am ales sa poposim, impreuna cu Mos Craciun, in comunele Orbeni, Tatarasti, Corbasca si cartierul Izvoare, pentru a-i bucura pe copii cu un mic dar.

Campania se desfasoara in acest an  in perioada 26.11 – 20.12 si vizeaza copii cu varste cuprinse intre 3 si 14 ani, care nu il asteapta pe Mos Craciun in fiecare an.

Efectele campaniei:

Proiectul s-a concretizat prin daruirea de cadouri, cu prilejul sarbatorilor de iarna, cadouri ce au continut  jucarii, dulciuri, fructe, fiecarui copil in parte de Mos Craciun. In anul 2015 avem un total de 685 copii cu varste cuprinse intre 3 si 14 ani, respective: 305 copii Orbeni, 200 copii Tatarasti, 150 copii Corbasca si 30 de copii cartierul Izvoare.

 

CLUBUL VOLUNTARULUI ECOLOGIST

Asociatia pentru o Europa Unita a marcat Ziua Pamantului printr-o activitate desfasurata in comuna Tatarasti. Membri si voluntari ai Asociatiei au plantat 100 de pomi fructiferi in curtile scolilor din comuna, cu spijinul si ajutorul elevilor.In anul 2009, Organizatia Natiunilor Unite a declarat data de 22 aprilie drept Ziua Pamantului ca sarbatoare oficiala a planetei Pamânt si expresie comuna a dorintei tuturor de a construi o societate stabila, pentru un viitor mai curat si mai verde. Data a fost aleasa pentru a celebra ziua cand s-a nascut miscarea pentru protejarea mediului inconjurator. Ziua Pamântului a fost fondata de senatorul american Gaylord Nelson in 1970, cu scopul de a trezi clasa politica din dezinteresul pe care il arata fata de mediu. Cea mai mare mobilizare la nivel planetar de Ziua Pamântului a fost inregistrata in 2007, cand numarul cetatenilor care au luat parte la activitatile desfasurate in mii de locuri a fost estimat la un miliard.

Grup tinta:

Proiectul se adreseaza copiilor din clasele V-VIII.

Obiectivele proiectului

-          Infiintarea clubului «Voluntarul ecologist» in scolile din comuna Tatarasti;

-          Plantarea a 100 de pomi in unitatile scolare din comuna Tatarasti;

-           Promovarea către marele public a activităţilor de voluntariat pentru protecţia mediului;

-           Educarea tinerei generaţii în spiritul protecţiei mediului, prin implicarea ei activă în acest program. Elevii din comuna Tatarasti vor dobândi cunoştinte elementare despre mediul înconjurător care să le permită adoptarea unei atitudini corespunzatoare faţă de Natură.

Grupului ţintă:

Grupul tinta il constituie 120 copii cu varste cuprinse intre 10- 15 ani, elevi in cadrul  scolilor din comuna Tatarasti, judetul Bacau.

 

CAMPANIA   „Cosul de Paste!” – 2015

Familiile monoparentale au devenit o realitate mai comuna chiar decat ”familiile traditionale”, alcatuite din mama, tata si copii. Viata intr-o astfel de familie este dificila, atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Campania „„Cosul de Paste” s-a derulat anul acesta în perioada 30 martie – 10 aprilie. Aceasta s-a adersat familiilor monoparentale, mame care isi cresc singure copiii, nefiind sustinute de un tata.

Obiectivele proiectului:  obiectivul proiectului este de a veni in intampinarea a 5 familii care seconfrunta cu dificultati in acoperirea nevoilor de baza prin oferirea de prijin material.

Grupul tinta: grupul tinta il constituie 5 familii monoparentale aflate in situatii de risc: au venituri mici, sunt in situatii precare determinate de nivelul scazut de salarizare sau lipsa locului de munca.

Proiectul s-a concretizat in acordarea de sprijin financiar pentru 5 familii din localitatea Nicolae Balcescu, Judetul Bacau, au beneficiat de un ajutor de Pasti.

Campania isi propune sa sensibilizeze comunitatea cu privire la dificultatile cu care se confrunta familiile monoparentale si sa facilitfeze procesul de incluziune sociala.

 

CAMPANIA   „Cosul de Paste!” -2016

Campania „„Cosul de Paste” , din acest an, a fost destinata persoanelor singure, persoanelor vârstnice si familiilor vulnerabile din punct de vedere social, pentru întrajutorarea lor cu prilejul apropiatelor sărbători Pascale. Toate darurile au bucurat de la cel mai mic pana la cel mai mare membru al familiei.

Campania „„Cosul de Paste” s-a derulat anul acesta în perioada 01-28 aprilie. Aceasta s-a adersat familiilor defavorizate.

Obiectivele proiectului:  in acest an de Paste am dorit sa ajutam 50 de familii aflate in dificultate din judetul Bacau, sa le aducem o bucurie prin impartirea de produse alimentare, dorind sa le imbogatim masa traditionala de Paste, aducandu-le bucurie si speranta ca nu sunt singuri, ca cineva le este alaturi, ii sustine in momentele grele.

Grupul tinta: 50 familii aflate in dificultate, 220 membri din Judetul Bacau aflate in situatii de risc: au venituri mici, sunt in situatii precare determinate de nivelul scazut de salarizare sau lipsa locului de munca.

Proiectul s-a concretizat in acordarea de sprijin pentru 50 familii din Cartierul Izvoare, Cartierul Vantului, Cartierul URA si Comuna Margineni, Judetul Bacau, au beneficiat de un ajutor de Pasti.

Campania si-a propus sa sensibilizeze comunitatea cu privire la dificultatile cu care se confrunta familiile cu o situatie mai precara si sa facilitfeze procesul de incluziune sociala.

 

ATELIERE DE DEZVOLTARE EMOTIONALA

Campania “Ajuta-l sa creasca mare” a inceput o noua etapa. Noul nostru proiect s-a nascut din dorinta unor oameni minunati de a sprijini copii cu rezultate bune la invatatura aflati, insa, in diferite situatii de risc. Fie ca provin din familii monoparentale, fie ca se confrunta cu problem socio-economice, copiii sunt foarte sensibili la problemele familiale si raman marcati intrega lor viata de situatiile de risc intalnite la varstele fragede . In cadrul celor 8 ateliere din perioada iunie-iulie 2015 au participat 23-25 copii .Prin cele 8 ateliere de   lucru, care se vor desfasura in perioada iunie-iulie 2015, la care va participa activ un psiholog specializat in consilierea copiilor cu probleme, vom incerca sa descoperim necesitatile psihologice ale fiecaruia in parte.

Grupul tinta: 

Proiectul se adreseaza copiilorcu varste cuprinse se intre 4 – 12 ani proveniti din familii defavorizate. Beneficiari directi: 25 copii

Obiective proiect: Copii angrenati in cadrul acestui proiect vor deprinde urmatoarele:

-sa deprinda abilitati necesare pentru a lega prietenii;

-sa-si inteleaga emotiile si sa le identifice si gestioneze;

-sa gestioneze conflictele aparute;

-sa-si dezvolte abilitatile de a analiza situatii inter personale; 

Activitatile proiectului

1. SA FACEM CUNOSTINTA ! Cine sunt eu?

Primul atelier a debutat pe 2 iunie, prin sarbatorirea Zilei Internationale a Copilului si prin cateva activitati de cunoastere reciproca si “spargere a ghetii” oricarui nou inceput.

2. EU SI FAMILIA MEA

In cadrul celui de-al doilea atelier copiii au fost rugati sa deseneze, pe o coala alba de hartie, familia lor asa cum o vad ei si o traiesc zi de zi. Desenul ne atrage atentia prin accentul pus pe anumite elemente in detrimentul altora.

In cadrul celui de-al doilea atelier copiii au fost rugati sa deseneze, pe o coala alba de hartie, familia lor asa cum o vad ei si o traiesc zi de zi. Desenul ne atrage atentia prin accentul pus pe anumite elemente in detrimentul altora.

3. O LUME DE CULOARE

Atelier – „O lume de culoare “prin care ne-am dezvoltat abilitatile manuale si indemanarea cat si lucrul in echipa. Spiritul de echipa este o calitate importanta care pregateste copiii pentru provocarile vietii de adult.

Este un “bun” dobandit care-i invata despre incredere, responsabilitate, comunicare sau cooperare. Spiritul de echipa este in stransa legatura cu o alta abilitate pe care copiii trebuie sa o invete si sa o stapaneasca: cooperarea

4. BIJUTERII ECO SI MICUL PICASSO

5. COPILARIA NE DA ARIPI                            

Copiii au desfășoară activități pentru dezvoltarea abilităților artistice și manuale, creativității și imaginației prin confecționare de produse hand made.

6. RECICLARE CREATIVA

7. MICII ARHITECTI

8. O LUME DE CULOARE

Efectele campaniei:

25 de copii cu rezultate la invatatura ce provin din familii defavorizate au avut ocazia sa isi dezvolte abilitatile artistice: Totodata, ei au invatat ce inseamna lucrul in echipa, bucuria de a redescoperi lumea prin arta si au avut ocazia de a fi rasplatiti in mod simbolic pentru rezultatele scolare bune.

Rezultatele proiectului:

-          Imbunatatirea capacitatii de lucru in echipa si cooperare

-          Stimularea vizual creativa

-          mai buna gestionare a conflictelor

-          Imbunatatirea abilitatilor de comunicare

 

“Intocmirea documentatiei necesare in vederea legalizarii zonelor de locuire a cetatenilor de etnie roma din comuna Valea Seaca , judetul Bacau”

”Incluziunea sociala a familiilor rome prin intocmirea si legalizarea actelor de identitate si documentelor de proprietate” – desfasurat in comuna Valea Seaca cu finantare de la Guvernul Romaniei prin Agentia Nationala pentru Romi.

Proiectul s-a desfăşurat în judeţul Bacău, Regiunea Nord-Est, în comuna Valea Seacă, sat Valea Seaca.

Obiectivul general : Punerea în legalitate a terenurilor şi gospodăriilor în care locuiesc membrii minorităţii romilor – un drept, o responsabilitate a fiecărui cetăţean.

Grupul ţintă este alcătuit din 14 persoane de etnie roma care nu detin certificate de nastere si din membrii comunitatii rome din Valea Seaca care locuiesc in 55 de gospodarii, fără acte pentru teren si gospodarie.  Grupul tinta vizat este parte integranta din cei 1583 de cetăţeni romi din comuna Valea Seacă, judeţul Bacău.

Beneficiarii direcţi prin acest proiect vor fi:

-            14 cetateni de etnie roma care nu detin certificate de nastere.

-            Locuitorii de etnie roma din cele 55 de gospodarii din localitatea Valea Seacă, comuna Valea Seacă care vor intra in legalitate (carte funciară pentru fiecare gospodarie în care locuiesc membrii minorităţii romilor)

Beneficiarii indirecţi:

-            Cetatenii comunei Corbasca;

-            Autorităţile publice locale si judetene, agenţi economici din judeţul Bacau;

-            Direcţia comunitară pentru Evidenţa Populaţiei – judeţul Bacău;

-            Ceilalţi actori implicaţi si alte organizatii nonguvernamentale care vor beneficia de experienta si buna practica impartasita in urma implementarii proiectului.( ONG, comunităţile de romi, etc).

 

” Evaluarea situatiei romilor din municipiul Bacau”

La nivelul municipiului Bacau nu exista o localizare a grupurilor compacte de romi ci doar se tine o legatura directa cu cetatenii de etnie roma prin intermediul serviciilor si beneficiilor de sistenta sociala pe care le acorda. Avand in vedere ca la nivelul municipiului Bacau intalnim 8 comunitati compacte de romi pentru a identifica problemele cu care se confrunta:

-          Abandonul scolar din cauza saraciei, a traditiilor sau a lipsei locurilor de munca a familiei rome care prefera sa migreze in alte tari, astfel copii parasesc scoala;

-          Casatoriile timpurii care de asemenea duc la abandonul scolar si astfel derularea de campanii de informare si constientizare a populatiei rome cu privire la importanta participarii la educatie este vitala; multi dintre ei nu stiu sa scrie si sa citeasca si astfel pornesc cu un handicap major in viata; nu sunt capabili sa completeze o cerere sa aplice pentru o slujba sau sa caute un anunt de angajare;

-          Modelarea si incurajarea familiior traditionale sa-si trimita copii la scoala;

-          Identificarea problemelor majore a fiecarei comunitati;

Obiectivele principale ale proiectului:

1. Idetificarea comunitatilor;

2. Descrierea comunitatilor;

3.Problemele cu cae se confrunta;

4.Metode prin care putem imbunatati calitatea vietii;

 

CAMPANIA “NU ARUNCA! DONEAZA!

“Daruieste un zambet”

Orice nu iti mai foloseste poate fi o comoara pentru altcineva

  • jocuri
  • jucarii
  • carti
  • haine, incaltaminte
  • rechizite.

Campania ” Nu arunca, DONEAZA!” face parte din proiectul “Asociatiei pentru o Europa Unita” – “Ajuta-l sa creasca mare!”

Campania este destinata copiilor de orice varsta, proveniti din familii defavorizate cat si copiilor din centrele de plasament.

Campania se desfasoara in perioada august-decembrie 2015.

 

CAMPANIA Investește în prima zi de școală a unui copil!

La nivelul Uniunii Europene, o persoana din patru este expusă riscului de sărăcie şi excluziune   socială, România ocupând un loc fruntas cu 40,2 % din populaţie care se confruntă cu acest risc.În Romania, lipsurile materiale reprezintă cel mai invocat motiv al abandonului școlar. Imposibilitatea de a plăti rechizitele copiilor, hainele și încălțămintea, lipsa hranei sunt factori care îi determina pe părinți să renunțe la școlarizarea copiilor săi. La început de an şcolar, Asociația pentru o Europă Unită vine în sprijinul familiilor nevoiaşe, din județul Bacău, prin organizarea unei campanii de donare de rechizite pentru cei mici. Campania “ Investește în prima zi de școală a unui copil”, s-a desfășurat între 15 august și 12 septembrie 2015. Pe parcursul a celor patru săptămâni de campanie, toți ceicare au dorit să îi ajute pe cei mici prin diverse donații de cărți, rechizite și orice alt echipament pentru școală, au fost așteptați la sediul asociației. La finalul campaniei, toate donațiile strânse au fost folosite pentru a aduce un zâmbet copiilor şi pentru a-i ajuta să calce pragul şcolii cu un ghiozdan echipat pentru noul an şcolar.

În  cadrul  organizației  noastre  există  familii  în  care  nevoile  de  ordin        material/financiar sunt atât de mari încât există riscul periclitării situației școlare  a copiilor lor.  Pentru aceste familii, am identificat o sursă de suport material  pentru a ușura e fortul de a menține la școală copiii elevi.

Grupul tinta:

Beneficiarii directi ai proiectului au fost copii proveniti din 8 familii defavorizate din judetul Bacau ( familia Negurici, familia Barsan, familia Galatenu, familia Bors, familia David, familia Iosip, Familia Pal, Familia Tugui), respectiv 22 copii.

Efectele campaniei:

Aceasta campanie a contribuit in mod direct la reducerea abandonului scolar. Prin sprijinul acordat de Asociatia Europa Unita si partenerii sai, acesti copiipot merge la scoala si, prin educatie, sa se dezvolte intr-un mod sanatos. Prin intermediul acestei campanii am resit sa acordam suport material  pentru a ușura e fortul de a menține la școală copiii elevi.

Beneficiarii directi:

Negurici Denisa

Alin si Brandusa Negurici au luptat mereu sa-si tina cei 5 copii alaturi, chiar daca pe altii saracia materiala ii inraieste in cazul lor i-a facut sa fie mai “bogati sufleteste” mai atasati de copii.Mama, desi modesta si cu reminiscentele copilului crescut in orfelinat este foarte atasata de copii si se zbate din rasputeri ca acestia sa fie ingrijiti si sa beneficieze de educatie.

Cele 3 surori, Bors Andreea Elena in clasa a III-a, David Daria elena Clasa I-a, David Denisa Maria clasa 0 se afla in grija bunicii materne, Birgu Maria, cu domiciliul in sat Podis, com.Margineni.

Galateanu Stefan este un copilas premiant in clasa a IV-a la Scoala gimnaziala Odobesti care se afla in grija strabunicii materne, Boghian Maria fiind abandonat de ambii parinti.

Popa Geta Carmen- mama singura cu 7 copii. Ioana, Andrei, Eusebiu – Florin locuiesc in Bacau. Daria, Ovidiu, Marian-Neculai si Mario-Stefan inca locuiesc cu mama lor in comuna Margineni, Sat Podis, intr-o casa construita din paianta, ce cuprinde 2 camere, o bucatarie si o anexa, o casa ce se prezinta intr-o stare deplorabila. Cu toate ca au conditii modeste, copiii sunt intr-o stare foarte buna, merg la scoala si au rezultate foarte bune la invatatura. Copiii nu au geci si incaltaminte pentru iarna si isi doresc foarte mult o soba.

Rezultate proiect:

Reabilitarea si reintegrarea sociala a copiilor care traiesc in medii defavorizate, reducerea excluziunii si marginalizarii sociale, solutionarea problemei lipsei identitatii legale, prevenirea abandonului scolar, identificarea si prevenirea posibilelor cazuri de abandon scolar, reintegrarea scolara la toate nivelurile sistemului educational.

 

 Etapa a doua a Campaniei “Ajuta-l sa creasca mare”!- Ateliere dezvoltare emotionala etapa II

In Romania sunt aproape 70.000 de copii orfani si numarul lor creste zilnic. La fiecare generatie avem mii de romani distrusi de un sistem care nu mai poate sa mai aiba grija de acesti copii.Acesti  Copiii prezinta tulburari emotionale severe. Sunt copii din sistemul de protectie, care au un trecut foarte trist, cu abandon, cu abuzuri. Proiectul vizeaza prevenirea si combaterea efectelor privind institutionalizarea acestor copii prin intermediul unor ateliere de dezvoltare emotionala. Prin intermediul proiectului vor fi oferite  o serie de servicii integrate, destinate atat copiilor (activitati de sprijin si  recuperare, activitati de socializare si recreative).

Continuarea proiect nostru s-a datorat, in mare parte, impactului si rezultatelor obtinute in cadrul etapei precedente a proiectului, astfel ca si de aceasta data vom incerca sa sprijinim copii aflati in diferite situatii de risc. Aceasta etapa se v-a desfasuta intr-un centru de plasament, unde se urmareste reabilitarea si reintegrarea sociala a copiilor care traiesc in strada, reducerea excluziunii si marginalizarii sociale, oferirea de solutionarea problemei lipsei identitatii legale, prevenirea abandonului scolar, identificarea si prevenirea posibilelor cazuri de abandon scolar, reintegrarea scolara la toate nivelurile sistemului educational. Programul este destinat copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 16 ani, aflati in centru Morcoveata, din judetul Bacau . In cadrul cele 7 ateliere de lucru, care se vor desfasura in perioada octombrie-noiembrie 2015, la care va participa activ un psiholog specializat in consilierea copiilor cu probleme, vom incerca sa descoperim necesitatile psihologice ale fiecaruia in parte.

Beneficiarii directi

15 copii institutionalizati in centru de zi si de noapte” Morcoveata” din judetul Bacau, cu varste cuprinse intre 3 -16 ani

Activitatile proiectului

1.Sa facem cunostinta: Cine sunt eu?

2. Petrecere Halloween

3. Ne dezvoltam personalitatea prin joaca

4. Confectionarea de obiecte decorative (rame foto, vaze pentru flori, suporturi creioane)

5. Joaca in natura

6. Parcul-locul ideal al copilului

7. Petrecere- O lume plina de culoare

Atelierul – Sa facem cunoastinta!

Primul atelier a debutat pe 24 octombrie si este rezervat cunoasterii fiecare copil prezent, fiecare dintre noi isi v-a spune prenumele si o preferinta, un comportament caracteristic.

Atelierul v-a cuprinde activitati de colorare a personajului favorit, cat si de intocmirea unor fise ce contin „CE NE PLACE” si „CE NU NE PLACE”. Finalul activitatii v-a fi inchis cu o serie de cantecele si dans pentru cei mici.

Aceasta activitate va da starul relatiei dintre echipa si copii din centru, pentru o cat mai buna colaboarare pe parcursul atelierelor ce vor urma.

Atelier Halloween

La atelierele creative de Halloween, copiii au invata cum sa realizeze decoruri amuzante si infricosatoare pentru aceasta sarbatoare. Workshop-ul a avut rolul de a-i ajuta pe cei mici sa isi dezvolte abilitatile si indemanarea practica si creativa, fiind totodata si o sursa buna de distractie, relaxare si voie buna.

Mai concret cei mici au realizat masit cu personajele lor preferate din desen si au confectionat alaturi de voluntari dovleci decoractivi de Halloween.

Atelierul “Ne dezvoltam personalitatea prin joaca si film”

Cei mici vor petrece la locul de joaca, cei mai mari vor merge la film

In cadrul acestui atelier vom desfasura o activitate foarte indragita de cei mici, locul de joaca, unde vor putea sa se distreze cateva ore si in acelasi timp se va observa interactiunea copiilor fata de alti copii. Se spune ca niciodata nu suntem prea mari pentru a ne juca, insa cei mai mari dintre copii au ales filmul, in detrimentul locului de joaca.

Atelier “Ne confectionam rame foto”

Acest atelier a avut menirea de ai ajuta pe copii sa isi dezvolte creativitatea si sa confectioneze rame foto asa cum si le imagineaza si le doresc ei. Confectionarea ramelor foto a fost distractiva si i-a ajutat pe cei mici sa interctioneze si sa se ajute reciproc, mereu dorind o confirmara a faptului ca ceea ce au ales pentru ramele lor foto este cel mai frumos. Acest atelier ne ajuta sa aflam cat de bogata este imaginatia copiilor si ce inclinatii artistice au acestia.

Locul si data: Centrul de zi si de noapte “Morcoveata” – octombrie-noiembrie 2015

Parteneri:

Proiectul se desfasoara cu sprijinul SIF Moldova si in parteneriat cu Adapostul de zi si de noapte pentru copiii strazii Morcoveata,  Asociatia Dedeman si Asociatia pentru o Europa Unita

 

PROIECT “RENASTEREA TRADITIILOR CULTURALE ROME, CALEA SPRE DEZVOLTAREA ARMONIOASA A COMUNITATII LOCALE”

ASOCIAȚIA PENTRU O EUROPĂ UNITĂ în parteneriat cu Comuna Corbasca și-a propus ca în perioada, mai 2014 – aprilie 2016 să instruiască  un număr de 50 de copii și tineri în deprinderea tehnicilor instrumentale și împreună cu alți instrumentiști cu experiență din comunitate să reînviem tradiția “Fanfarei de la Băcioiu”.

Proiectul s-a derula pe o perioadă de 24 luni și  a beneficiat de finanțare în cadrul mecanismului financiar al SEE 2009-2014 prin programul Fondului ONG în România încadrându-se în ariile tematice ale Componentei 2 Justiție Socială, Subcomponenta 2.1 Dezvoltarea comunităților rurale interetnice prin asigurarea participării active a ambelor etnii deoarece aceștia își doresc reînființarea simbolului comunității “Fanafara de la Băcioiu”.

Obiective: reinfiintarea si promovarea “Fanfarei de la Bacioiu”, reinvierea traditiilor rome, asigurarea incluziunii sociale, dezvoltarea de oportunitati prin instruirea tinerilor muzicanti, infiintare ong.

Rezultate asteptate: copii si tineri instruiti, infintarea si promovarea “Fanfarei de la Bacioiu”, reinvierea traditiilor, infiintarea ONG-ului, filmul documentar, videoclipul publicitar, implicarea cetateneasca, incluziunea sociala, dezvoltarea comunitatii interetnice. Proiectul rezolva provocarile prin infiintarea ong-ului si a “Fanfarei de la Bacioiu”.

Grupul tinta: copii si tinerii de etnie roma. Beneficiari directi: 50 copii si tineri si minimum 108 adulti de etnie roma si romana. Beneficiari indirecti: intreaga comunitate.

Rezultate proiect:

La finalul perioadei de implementare a proiectului, suntem mîndri să cuantificăm, o serie dintre cele mai semnificative rezultate ale acestuia cum ar fi:

  • Instruirea tinerilor muzicanţi în vederea obţinerii unei minime culturi muzicale , lecțiile de muzică pe o perioada de 17 luni , 7 melodii în repertoriu;
  • 20 ateliere de lucru;
  • Promovarea cetăţeniei active;
  • Reînvierea tradițiilor culturale rome prin diferite activități specifice în vederea dezvoltării relațiilor interetnice cât și a situației sociale și economice a populației de etnie romă din comuna Corbasca, județul Bacău.
  • Infiinţarea ONG-ului “Fanfara de la Băcioiu”;
  • Reinvierea tradiţiei în familiile romane de etnie romă, aspect ce duce la incluziune socială prin creşterea nivelului de educaţie şi prin dezvoltarea oportunităţilor de a obţine o sursă de venit, toate acestea ajutând la cresterea nivelului de trai.

 

ONGFest 2015 8-9 mai parcul Herastrau

In cadrul evenimentului OngFest, Asociatia pentru o Europa Unita a prezentat activitatile si proiectele intr-un mod cat mai creativ la standul pus la dispozitie de organizatori, iar copii au incantat publicul cu repertoriul invatat pana in acest moment al implementarii proiectului si au dat un exemplu de buna practica tuturor celor prezenti la eveniment.

Aceasta Campania a reusit, pe de o parte, sa promoveze traditiile din comuna Corbascala nivel național, organizatorii estimand ca la eveniment au fost prezenti peste 166 Ong uri expozante,  aproximativ peste 1.000 persoane. Pe de alta parte, cei 22 copii ce alcatuiesc Fanfara de la  Bacioiu au vizitat capitala Romaniei si au fost expusi la o experienta inedita si utila in dezvoltarea lor personala.

Excursii Slanic Moldova si Salina 

In urma rezultatelor bune si a implicarii de care au dat dovada beneficiarii
proiectului “Renașterea tradițiilor culturale rome calea spre dezvoltarea armonioasă a comunității locale”, prin programul Fondului ONG în România derulat in perioada mai 2014-aprilie 2016 au plecat in luna august intr-un tur in judetul Bacau. Printre obiectivele turistice principale Tinerii “Fanfarei de la Bacioiu” au vizitat Salina Targu-Ocna – Minunea din adancul pamantului si Stațiunea Slănic Moldova- “Perla Moldovei”.

Excursie Activ Parc – Piatra Neamt

Ajungand la final de proiect, in urma implicarii de care au dat dovada beneficiarii proiectului “Renașterea tradițiilor culturale rome calea spre dezvoltarea armonioasă a comunității locale”, prin programul Fondului ONG în România derulat in perioada mai 2014-aprilie 2016 am plecat impreuna intr-o excursie incheind astfel ciclul de workshopuri propuse initial. Activ Parc se află în orașul Negrești și pune la dispoziție propriul parc de aventuri cu activități de alpinism, paintball și tir.

 

Dezvoltarea personala prin treatru – “Lectia de teatru”

Urmarim modelarea caracterului copilului prin tehnici actoricesti imbracate in forma “jocului”, avand urmatoarele obiective:

- Depistarea si corectarea problemelor de dictie,

- Crearea mobilitatii fizice si psihice pentru comunicare, prin exercitii atractive,

- Dezvoltarea capacitatii de concentrare, memorare, atentie, gandire, imaginatie,

- Dezvoltarea spiritului de echipa,

- Controlarea si eliminarea sentimentelor negative (timiditate, lipsa de incredere),

- Temperarea unui caracter.

Obiectivul general: Aplicarea de metode inovatoare care sa atinga obiective de dezvoltare timpurie, iar copiii participanti la cursuri sa acumuleze experiente, notiuni, abilitati si instrumente de comunicare cu rol in dezvoltarea lor ulterioara.

Orele de teatru vor cuprinde:

- exerciții de atenție;

- sincronizare;

- empatie;

- armonizare cu grupul;

- tehnici de dezvoltare individuala.

Copiii isi vor dezvolta :

- creativitatea;

- capacitatea de a se exprima liber si de a-si exprima sentimentele si emotiile;

- capacitatea de a iesi din situatii dificile;

- sa vorbeasca corect si sa exprime ceea ce sunt si ce gandesc cu mult mai multa usurinta;

- sa iubeasca lectura;

- dezvoltarea simtului artistic;

- dezvoltarea atentiei;

- dezvoltarea gustului estetic si pentru tot ceea ce este frumos.

Beneficiari proiectului:

1. Grupul tinta, copii si tineri cu nevoi special in varsta de 6-14 ani,, copii si tineri cu diferite dizabilitati, Copii si tineri care stiu sa scrie si sa citeasca; – Copii si tineri care au un nivel scazut al dezvoltarii abilitatilor de viata; – Copii si tineri cu fond emotional dezechilibrat din cadrul DGASPC Bacau.

2. Copii cu varste cuprinse intre 6-14 ani, proveniti din familii defavorizate care nu au posibilitati materiale pentru a sustine pasiunile copiilor.

Rezultate si obiective:

Citirea unor povesti scurte, pe baza carora copiii vor dezvolta piesele de teatru,

Intrebari pe baza fragmentelor de poveste,

Dezvoltarea unor scurte piese de teatru,

Alegerea unui rol,

Dialog intre personaje,

Devoltarea limbajului receptiv si expresiv,

Comunicare functionala,

Dezvoltarea spontaneitatii limbajului,

Reguli de conversatie,

Generalizarea abilitatilor,

Dezvoltarea dialogului,

Respectarea regulilor de grup si regulilor sociale,

La final o piesa de teatru pusa in scena cu public.

Participare la Concursul de Teatru pentru elevi “EduTeatru”

Palatul Copiilor Iasi – mai 2016

Trupa Micutii Actori

Spectacolul : “Alegere de Imparat”

Premiul I pentru creativitate si spirit de echipa

 

Echipa
Preşedinte: Anghelina Irina

Vicepreședinte: Badea Marin
Membri voluntari permanenţi: Doros Liviu – Claudiu,Vrabie Niky-Liviu.

Valori
Profesionalism, corectitudine şi responsabilitate, altruism, pasiune şi implicare.